Eco & Co

Het verhaal hieronder heeft voornamelijk betrekking op de verbouwing van Het Huisje uit 2011-2012. Het verhaal van de verbouwing van de Longère zal ik proberen binnenkort toe te voegen. Een verbouwing met vergelijkbare technieken en gebaseerd op dezelfde principes, alleen het was iets meer werk en het heeft iets langer geduurd!

Bouwen & Biggetjes

We kennen allemaal wel het verhaal van de 3 biggetjes...de eerste bouwde snel een huis van stro, makkelijk om te bouwen maar ook makkelijk omver geblazen door de wolf. De tweede bouwde met hout, dat duurde iets langer, maar ook dit was niet opgewassen tegen de wolf. Het derde biggetje bouwde een huis van steen, dat kostte veel tijd, maar dit huis bleek wel sterk genoeg en samen met zijn broertjes kon hij hier goed schuilen. Wat velen van jullie echter niet weten is dat er ook nog een vierde biggetje was. Dit vierde biggetje wilde graag 'ecologischer' te werk gaan en had goed gekeken wat de andere biggetjes hadden gedaan. Hij besloot om een huis te bouwen van zowel stro als hout als steen om de voordelen te halen uit alle materialen. Hij verzamelde de spullen die de andere biggetjes hadden achtergelaten en begon te bouwen. Hij repareerde het stenen gebouw dat er al stond en vulde het aan met hout en stro, plaatste ramen en deuren en maakte de binnenkant comfortabel. Het werd zo'n mooi gebouw dat hij het graag wilde delen met anderen en maakte er een vakantiehuisje van, zodat mensen konden komen logeren. En vandaag de dag kan dat dus! Een ecologisch vakantiehuisje in het zuiden van Bretagne...
potdekselen voorgevel



De naam Paille & Pierres komt voort uit de materialen waar onze gite van is gemaakt, steen en stro. Verder hebben we heel veel (lokaal) hout gebruikt en indien mogelijk ecologische en oude bouwmaterialen. En die Petit Poisson Vert? Kom dat zelf maar bekijken!


Hoe hebben wij onze gite zo ecologisch mogelijk gemaakt?

De buitenkant

De muren
De nieuwe muren hebben we opgetrokken uit stro en hout volgens een Canadese methode, waarbij de basis bestaat uit een dubbel houten skelet waar de strobalen precies tussen passen. Vervolgens schroef je plaatmateriaal aan beide zijde tegen het houten skelet aan, rij voor rij, van onder naar boven, om het vol te gieten met een mengsel van zand, zaagsel, kalk en water. Op deze manier worden de strobalen als het ware ingepakt en dus luchtdicht afgesloten.
Het ingepakte stro volgens de GREB methode
Op de hoek schuin boven het raam zie je nog een klein stukje plaatmateriaal zitten. Daarachter hebben we net gevuld met het mengsel en na 24 uur schroef je het er weer af en ziet het er net zo uit als de rest. Het heeft wel iets weg van een vakwerkhuis.
Daarna kan de buitenkant afgewerkt worden met een stuc laag of hout (zoals bij ons).
Het potdekselen met douglas



De ramen en deuren
De hardhouten ramen en deuren hebben we gered van een enkele reis naar het gemeentestort en met een nieuwe lik verf geven ze licht en ruimte aan de gite.


Binnen
De vloer

Onder de planken vloer in de salon ligt een basisvloer van kalk en stenen, als volgt:
  1. op de aarde en de rotsen ligt een dunne laag grind en de pijpen van de afvoeren
  2. daarna een laag keien van verschillende grootte met een drainageslang die zowel op noord als op zuid een uitgang heeft naar buiten waardoor er een natuurlijke ventilatie ontstaat. Alle stenen hebben we of gevonden bij de het uitgraven van de vloer of komen uit de ruïne naast de gite, zijn vervolgens allemaal gewassen en daarna dus in de 2de laag verwerkt. Het wassen dient ter voorkoming van capillaire werking tussen de keien
  3. daar overheen liggen de leidingen voor wateraanvoer en elektra
  4. dan een doek geotextiel om te voorkomen dat het kalkbeton de ruimtes tussen de keien vult.
  5. eerste laag kalk (grind, zand, kalk)
  6. tweede laag kalk (zand, zaagsel, kalk)
Op deze manier hebben we een volledig ademende, niet koud aanvoelende, vloer gecreëerd waar vocht hopelijk geen kans heeft (niet dat het hier in Zuid-Bretagne heel vochtig is maar toch....).


De muren
De buitenmuren zijn voor het grootste gedeelte van steen, die we aan de binnenkant hebben afgewerkt met een stuc van zaagsel en kalk. De binnenmuren zijn gemaakt van een houten skelet met daartussen een mengsel van zaagsel, zand en kalk, of betimmerd met houten delen. De houten delen die we gebruikt hebben, zijn deels overgebleven na de verbouwing van ons huis in Edam en zijn aangevuld met grenen uit 'Les Landes' en de kastanjevloerdelen die uit ons eigen huis hier komen. We hebben op het plafond van de verdiepingsvloer na (een van de weinige compromissen), geen gipsplaten gebruikt. We zijn geen fan van 'kunstmatige' materialen en hebben die alleen gebruikt bij gebrek aan een beter (betaalbaar) alternatief.
een tussenwand gemaakt van een houten skelet gevuld met zaagsel, kalk en water

het plafond is geisoleerd met stro

de granieten wand is geisoleerd met een mengsel van houtsnippers, kalk en water, ons zgn 'spullie', opgebracht met de hand

De verf
Na veel navraag en uitzoekwerk hebben we besloten de verf helemaal zelf te maken. De gebruikte verf is op basis van "aardkleuren". Deze natuurlijke tinten zijn er in veel varianten. We hebben eerst een groot aantal stalen mbv verschillende recepten gemaakt om te kijken hoe het werkt, droogt en hecht. Uiteindelijk hebben we een recept speciaal voor houtverf (obv o.a. pigment (aardkleuren), water, bloem) en een ander recept  voor de muurverf (obv o.a. pigment, kalk en kwark!) gebruikt. Het recept voor de houtverf hebben we gekookt en voor de muurverf was het koud mengen de dag van te voren voldoende.
Het resultaat: een volledig natuurlijke verf, die niet stinkt (integendeel!), snel droogt en goed beschermt. We zijn blij met het resultaat en ook best een beetje trots.

Alles staat klaar voor het koken van de verf


Een soort tomatensoep eigenlijk

Even wat kleurenstalen maken van de muurverf



De waterhuishouding
Het feit dat schoon water in veel delen van de wereld een schaars goed is en wij nog altijd de toiletten doorspoelden met drinkwater, was voor ons de reden te investeren in een regenopvangtank. Het opgevangen water pompen we op, wordt eenvoudig gefilterd en gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten, voor de wasmachine (regenwater is ook nog eens veel zachter dan leidingwater!) en natuurlijk de tuin.
De regenopvangtank
Het gat
Omdat we vanwege de rotsige ondergrond niet veel dieper konden moest het terras iets omhoog en dat hebben we gedaan met behulp van autobanden, waarvan de randen hebben gevuld met zand en grind wat uit het gat kwam. We hebben op deze manier geen stenen fundering nodig en het terras ligt toch heel stevig en is aardbeving bestendig:-)!
De fundering van het terras, autobanden!

De keuken
De keuken hebben we volledig op maat gemaakt van grotendeels gerecycled hout. Ook de grepen van de lades en frontjes zijn gemaakt van gerecycled materiaal.
De keuken van gebruikt hout met onze eigen verf


De meubels
Van een electriciteitshaspel maakten we een salontafel. We gebruikten pallets als bar betimmering. Vonden veel leuke meubelstukken en aankleding op rommelmarkten, en hebben schemerlampen gemaakt van granieten keien en drijfhout. Kortom achter alles wat je ziet, zit wel een verhaal, te veel om allemaal te omschrijven. We hopen wel een indruk te hebben gegeven hoe we op een duurzame en slimme manier zijn omgegaan met materialen zonder afbreuk te doen aan comfort of 'styling'. En of we daar goed in zijn geslaagd is aan jullie om te beoordelen uiteraard....